2 Şubat 2016 Salı

Sigara Nasıl Bırakılır?

Sigarayı kolayca bırakmak için ipuçları


Eğer sigarayı bırakmak istiyorsanız bu yazıyı dikkatlice okuyunuz.


Sigara bağımlılığı beynimizin bizi "BAĞIMLI" olarak programlaması ile başlar. Sigarayı bırakmak için bu tiryakilik programını ortadan kaldırmanız gerekir. Sigara tiryakiliği fiziksel, psikolojik ve davranış (sosyal) bağımlılık olarak karşımıza çıkar. Eğer sigara içiyorsanız ve sigarayı bırakmak istiyorsanız çeşitli sigara bırakma hapları ya da "yılbaşında bırakacağım" telkinleri size yardımcı olmayacaktır.


Eğer sigarayı bırakıp sigara esaretinden kurtulmak istiyorsanız başarıyla olmak için, objektif kendinizi inceleyin ve sonra tanımlamak ve kişiliğine uygun ve riskli durumlar aracılığıyla size yardımcı olacak uygulamaları ve ipuçlarını uygulayın.
Sigarayı bırakma stratejileri üç başlıkla özetlenebilir.


1. Ertelemek
2. Önlemek
3. Değiştirmek



1. Ertelemek


Sigara içme dürtüsü 5 dakidadan daha az sürer. Bu beş dakika içinde kendinize bir uğraş bulun . Ve bu uğraş zevk alacağınız şeyler olsun. Bunu bir kaç gün deneyin. Sigara içme dürtünüzün giderek daha az ortaya çıktığını göreceksiniz. Beynimizdeki virüslü sigara programı kırılmaya başladı bile!!
İpuçları çıkın yardımcı olmak için: sigara kaçının ...

2. Önlemek


Olayların ya da insanların etkilerini sigarayı bırakma programınız karıştırmayın. Bu sizi hedefinizden şaştırır ve başarısızlığa iter. Şöyle düşünün "Bu benim sağlığım, eğer sağlıklı olmazsam sevdiklerimi üzerim ve bunu bile bile yapacak kadar aptal değilim". Sıgarayı bırakmak için aşağıdaki önlemleri uygulamaya çalışın.

*  İş ya da arkadaş ortamında "bir sigara molası" kavramını ortadan kaldırın

* İnsanlar size sigara ikram ettiğinde "Kullanmıyorum, aklımı kullanıyorum" gibi cevaplayın.

* Sigara ile ilişkilendirdiğiniz şeylerden bir müddet kaçının. Kahve, çay v.s.

* Başlangıçta sigara içilmeyen ortamlarda bulunun.

 * Bir süre hiç alkol almayın. En sık karşılaşılan durum alkollü insanların sigarayı bıraktıktan sonra tekrar sigaraya başlamasıdır.

 * Sigara içen arkadaşlarınızla ilk bir kaç hafta az görüşün. Nedenini arkadaşlarınıza açıklayın ve yardımcı olmalarını isteyin.

* Sigara içme krizi olduğunu hissettiğiniz an pencereyi açın ve derin nefes alın. Ciğerlerinizin temizlendiğini ve çaresi hastalıklardan giderek uzaklaştığınızı hatırlayın.

* Her gün düzenli olarak sigaraya ödediğiniz paraları akşam eve geldiğinizde kumbaraya atın. Ay sonunda kendinizi bu paralarla ödüllendirin.




3. Değiştirmek


 Hayatınızdaki sigaranın yerini başka bir şeyle değiştirin

İnsanın kendini sigara içtiği zaman iyi hissetmesi beynimizin bizi aldatmasından başka birşey değildir. Aslında kendimizi iyi hissedebileceğimiz o kadar çok aktivite var ki.

* Hareket edin


Sigarayı bırakın ve spor yapın. Sigarayı bıraktıktan sonra zevk alacağınız şeyler yapmanız çok önemlidir. Çünkü beynimizdeki virüslü sigara programı sigayı bıraktıktan sonraki hayatımızın daha eğlenceli ve sağlıklı olduğunu öğrenecek ve sigarayı bırakarak ne kadar doğru bir karar verdiğinizi kavrayacaktır. Yaşınıza ve diğer şartlarınıza uygun olarak  hızlı yürümek, spor eğitimi, yüzme, basketbol, ​​badminton, futbol, ​​bisiklet, voleybol, tırmanma, dans, boks, karate , koşu, vb. gibi spor dallarına yönlenin.


* Eğlenceli faalliyetlerde bulunun

Kendinize oyunculuk, sinema, okuma, şarkı, müzik gibi aktiviteler bulun. Spor faaliyetlerine seyirci olarak gidin. Amatör bir spor branşının detaylarını öğrenin. Hobiler edinin. El becerilerine dayalı meşgaleler arayın. Kendinizi yeniden yarattığınızı fark edeceksiniz.


* Elleriniz meşgul olsun

Örneğin, bir kalem, tesbih, toka vb.  başka bir şey ile elleriniz meşgul olsun. Telefonla konuşurken sigarayı bırakmadan önce sigara içiyorduysanız mutlaka elleriniz bi şeyle meşgul olsun. Boşta kalan elinizle bir kağıda karalamalar yapabilirsiniz.

Resim çizin, bir müzik aleti çalın vb.

* Ağzınızı meşgul tutun

Bol su için. Günde bir kaç kez dişlerinizi fırçalayın. Taze meyve ve sebzeler tüketin. Ciklet çiğneyin.


* Olumlu düşünün

Artık sigarayı bıraktınız. Sigaraya başlamak için bahaneler uydurmayı bırakın. Etrafınızdaki insanların içtikleri sigarayı kıskanmayın. Emin olun sigarayı bıraktığınız için onlar sizi kıskanıyorlar!


* Rahatlayın

Uykunuzu zamanında ve yeterince uyuyun, derin nefes alın, esneme hareketleri yapın, çevrenizi süsleyin ve bazı gevşeme tekniklerini öğrenin.

* Kendinizi ödüllendirin



 Eğer sigara satın almayarak tasarruf para ile düzenli kendinizi ödüllendirin. Öneri: Bir tatil, bir tekne, motosiklet veya gerçeğe dönüşmesi istiyorum bir rüya için ayrı bir banka hesabı açmak.



Hiç yorum yok:

Nikotin Bantları İle Sigarayı Bırakmak - Nikotin Bantları Zararlı Mı?

Nikotin bantları, sigara içmekten vazgeçmeye yardımcı olmak için kullanılan bir tür nikotin replasman tedavisidir. Bu bantlar, sigara içenle...