9 Haziran 2008 Pazartesi

SİGARAYI İÇİME ÇEKMEZSEM ZARARLIMIDIR?

Sigarayı azaltmak ya da dumanını içe çekmemenin, sigaranın zararlarından korunmak için yeterli olmadığı belirtildi.



Normal içicilerin yanı sıra dudak tiryakilerinin de büyük risk altında olduğunu vurgulayan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigaranın zararları konusunda şunları söyledi: “Sigaranın zararları konusunda bilgi sahibi olan bazı içiciler, kendilerini rahatlatmak için çareler ararlar. Yalnızca dudak tiryakisi olduklarını ve dumanı içlerine çekmediklerini söyleyen bu içiciler, bundan dolayı sigaranın kendilerine zarar vermeyeceğine inanmak isterler. Doğru olmayan bu inanış, yanlımca bir avuntudan ibarettir. Sigarayı azaltmak ya da dumanını içe çekmemek, sigaranın zararlarından korunmak için yeterli değildir.”
Özlü, çok uzun aralıklarla dahi olsa içilen her sigaranın insan sağlığı üzerinde büyük olumsuz etkiler yarattığının yapılan çalışmalar sonucunda kanıtlandığını ifade ederek, “Yapılan araştırmalar, günde 3 sigara içiminin bile kalp krizi veya herhangi bir şekilde ölüm riskini ikiye katladığını göstermiştir. Günde 10 veya daha fazla sigarayı dumanını içine çekmeden içenlerde, içmeyenlere oranla kalp krizi riski 1 kat artmaktadır” diye konuştu.

ZARARLARI DUDAKTAN İTİBAREN BAŞLIYOR
Sigaranın zararlarının, dumanın akciğere ulaşmasından sonra değil, dudaktan itibaren başladığına işaret eden Özlü, şöyle devam etti: “Dudak, dil, yanak, yutak, gırtlak kanserleri, diş eti hastalıkları, farenjit, sinüzit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yoluyla ilgili hastalıklar, katarakt gibi patojenlerin gelişmesi için dumanın akciğerlere çekilmesi gerekmemektedir. Hatta, sigarasını yakmayıp sadece dudaklarının arasında tutanlar veya tütün çiğneyenlerde bile dudak ve ağız içi kanserleri görülmektedir. Bu bakımdan sigara kullanan hiçkimse güvende değildir. Zararsız bir sigara içme biçimi bulunmamaktadır.”

Hiç yorum yok:

Nikotin Bantları İle Sigarayı Bırakmak - Nikotin Bantları Zararlı Mı?

Nikotin bantları, sigara içmekten vazgeçmeye yardımcı olmak için kullanılan bir tür nikotin replasman tedavisidir. Bu bantlar, sigara içenle...