9 Haziran 2008 Pazartesi

SİGARAYI AZALTARAK MI BIRAKMALI?

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü ve Norveç Sağlık Taraması Servisi bilim insanlarının 51.000 katılımcının sigara içme alışkanlığına göre elde ettikleri sonuçlara göre içilen sigara sayısını yarıya indirmek yaşam beklentisini iyileştirmiyor.

Aagei Tverdal ve Kjell Bartveit yönetiminde çalışan araştırmacılar araştırmaya katılan sigara tiryakilerini 1974 ve 1978 yılında en az iki kez muayene ederek, altı kategoriye ayırdıktan sonra sigara tüketimini takip edebilmek için sigara içenlerin kanında bulunan ve tiyo-siyanat olarak bilinen bir metabolizma ürününün oranını ölçmüşler.

Son olarak da 2003 yılına dek meydana gelen ölüm vakalarıve nedenleri-değerlendirilmiş. Buna göre erkeklerde sigara içimine bağlı kanser hastalıklarında,içilen sigara sayısının az veya çok olması önem taşımamakta. Daha az sigara içenlerde ilk on beş yılda gerçi ölüm oranı daha düşük ama on beş yıllık tiryakilikten sonra az veya çok sigara içmek fark yaratmıyor diyor bilim adamları.

Aynı sonuç sigarayı azaltan kadınlar için de geçerli. Bununla birlikte sigarayı azaltan tiryakilerin kanında daha az tiyosiyanat saptanmış. Araştırma özetle,sigaraya azaltmanın sağlık ve yaşam beklentisi açısından hiçbir yarar sağlamadığını göstermekte. Bilim insanları bu yüzden sigara içiminin tamamen bırakılmasını öneriyorlar. Sigarayı bırakan kişinin çok sigara içen bir insana göre yüzde 5 daha uzun yaşama şansı var.

Kaynak: Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji

Hiç yorum yok:

Nikotin Bantları İle Sigarayı Bırakmak - Nikotin Bantları Zararlı Mı?

Nikotin bantları, sigara içmekten vazgeçmeye yardımcı olmak için kullanılan bir tür nikotin replasman tedavisidir. Bu bantlar, sigara içenle...